Genom tiderna har en del kända svenska spelare värvats till den engelska ligan och de världsberömda fotbollslagen som kammar hem miljoner i vinst varje år. Vissa värvningar har visat sig varit mycket bra, andra har lett till katastrof. I den här artikeln ska vi nämna några spelare som förändrat eller bidragit till den engelska fotbollens framgång eller förlust.

Glenn Hysén

Den goa och glada göteborgaren som inte förvånansvärt heter Glenn, spelade tre säsonger i Liverpool mellan 1989-1992. Det engelska intresset växte när han spelade storartat under en VM-kvalmatch mot England 1988. Både Liverpool och Manchester United viftade med händerna för att försöka locka till sig spelaren och det var Liverpool som segrade till slut. Dock kom han och den dåvarande tränaren inte riktigt överens och Hysén fick inte tillräckligt med speltid, vilket gjorde att han återvände till Sverige 1992 och avslutade sin karriär efter ytterligare tre säsonger. Numera är han sportkommentator.

Fredrik Ljungberg

Ljungberg är den svensk som har lyckats göra flest mål i Premier League. Han spelade i Arsenal mellan 1998-2007 för att sedan byta till West Ham där han bara blev kvar ett år innan han stack till USA. Under tiden i Arsenal blev hans popularitet mycket stor i England och målen kom på löpande band.

Anders Limpar

Limpan som han också kallas, har spelat både i Arsenal, Everton och Birmingham City. Efter en skada under tiden i Arsenal, bytte han till Everton där han först gjorde succé och t.o.m. blev cupmästare, för att sedan sakta dala nedåt till en reservplats och avsluta sina år i England med en plats i Birmingham där han endast spelade fyra matcher för att sedan bege sig hemåt till Sverige igen.

Tomas Brolin

Den svenska stjärnan som hjälpte till att ta en tredjeplats i VM-94 blev många svenskars matchhjälte och favorit under 90-talet och man trodde att han hade hela världen framför sina fötter. Men 1998 avslutades hans karriär eftersom han bröt foten i november, hösten-94, under en EM-kvalmatch och aldrig riktigt kom tillbaka. Hans dåvarande lag var italienska Parma FC men efter skadan tog engelska Leeds United modet till att värva den svenske spelaren 1995. Det visade sig bli den mest dyrköpta lektionen i engelsk fotbollshistoria och dessutom den sämsta.

Det gick nämligen käpprätt nedåt för Brolin och Leeds tränare och Brolin rök ihop under flera sammanhang. Brolin bötfälldes dessutom när han inte dök upp på en försäsongsupptakt och bråken slutade inte där. Hans hälsa blev sämre och skadan läkte aldrig ut och 1998 tog det slut för hans karriär.

Zlatan Ibrahimovic

Man kan inte vara svensk och skriva en artikel om engelsk fotboll, utan att ta upp fenomenet Ibrahimovic som har kammat hem segrar i en rad europeiska klubbar och gjort dem till fotbollskungar. Från Rosengård i Malmö till Manchester United som har varit hans senaste stopp innan han fick en korsbandsskada som gjorde att han var tvungen att ta timeout ett tag.

Diskussionen gick upp och ned om huruvida han skulle få komma tillbaka eller inte och i skrivandets stund förväntas han, enligt vissa källor att få ett nytt kontrakt inom klubben.