England har alltid stått ut lite mer än vanligt inom fotbollen, även om det kanske inte anses vara det bästa landslaget längre sedan länge, men inom engelsk fotboll finns det dock några särskilda sätt som karakteriserar den.

Tekniken

Den typiska tekniken för engelsk fotboll, i alla fall när de spelar internationellt är de långa bollarna, det snabba tempot och inläggen från kanterna. I den tidiga fotbollen från 1800-talet gick det mest ut på att anfalla och passningar var väldigt ovanliga förutom vid nödläge. Då hade man 7 anfallsspelare i motsats till dagens 2. Idag är systemet 4-4-2 den vanligaste tekniken och under Alex Fergusons tid som tränare för United, lyckades han komma på en bra teknik, som gjorde att mittfältarna bytte plats med anfallarna i det egna laget eller ändrade sina positioner när motståndarlaget bytte plats, något som förvirrade det andra laget.

Olympiska spelen

Eftersom man måste delta i de Olympiska spelen som land, finns inte England med som lag där. Då måste man skapa ett enda lag med spelare från de olika nationerna Wales, Skottland och England samt Nordirland och än så länge har det inte lyckats så bra. Storbritannien är ett land, men man anser fortfarande att Wales, Skottland och Nordirland är fienden inom fotbollen och även om Englands fotbollsförbund var vänligt inställda, har det dröjt fram till OS 2012 innan Storbritannien skulle komma med ett eget lag, på både herrsidan såväl som damsidan. Man kan säga att det är lite typiskt brittiskt att värna om den egna nationen i fotboll. Skottland och England började som ärkefiender under de första matcherna och ränderna har liksom aldrig gått ur.

Åskådarna

I England är fotbollen nationalsport och det är t.o.m. tradition att gå och se sitt favoritlag spela match, gärna med familjen, barnen eller polarna. Ja, det är så pass viktigt att t.o.m. prins William är President i FA, Englands fotbollsförbund. Även pubkulturen har en viktig roll i den engelska fotbollen. Här diskuteras de senaste resultaten och de nyaste arenabyggena och det var även på en pub som den moderna fotbollens regler utfärdades. I landet finns en levande fotbollskultur som ständigt pågår och präglar livet för miljontals britter och det satsas enorma summor på att bygga nya och bättre arenor och att få varje lag att klättra uppåt i divisionspyramiden så mycket som möjligt.

FA och Fifas relation

Sedan grundandet av Football Association 1863 har England utmärkt sig att vara den moderna fotbollens födelseland och bidra med det äldsta fotbollsförbundet i världen. Övriga förbund grundades sedan i Wales, Nordirland och Skottland. FA har även själv anordnat VM 1966 och EM 1996. När Fifa grundades 1904, gick FA med som medlemsförbund men gick sedan ur på 30-talet eftersom man inte godtog vissa förslag. England tyckte att man som äldsta fotbollsnation minsann hade sitt att säga till om och här skulle ingen komma och bråka med fotbollens fader. År 1946 gick man dock med igen och ansåg att varken Tyskland eller Japan skulle få delta, p.g.a. deras hemska agerande under andra världskriget. Fifa accepterade förslaget, men länderna kom efter några år tillbaka in i leken igen.