England har trots sitt goda rykte och sitt erkännande som den moderna fotbollens grundare, även lyckats få till några ordentliga skrällar som lämnat fotbollsvärlden med häpnad. I den här artikeln ska vi ta upp några av dem.

England-USA i VM 1950

Den första skrällen som Englands landslag fick känna på, var förlusten mot USA 1950. Det som gjorde det ännu värre var att England tidigare inte velat vara med i ett VM för man ansåg sig för bra. Nu var man alltså tvungen att svälja sin stolthet. USA vann i och för sig bara med 1-0, men ändå. Och inte nog med det! I följande match mot Spanien, förlorade man även här med 0-1. England åkte ur efter gruppspelet.

Så kan det gå!

England-Ungern 1953

I landskampen mot Ungern inträffade matchen som skulle gå till världshistorien som tidernas skräll, fram till Islands vinst i åttondelsfinalen i EM 2016. Först förlorade man mot Ungern 3-6, på hemmaplan vilket gjorde att man insåg att man verkligen behövde se om sin spelteknik. Men inte nog med det. Ungern skulle sopa mattan med engelsmännen en gång till. Året efter vann de ännu en gång mot England. Denna gång spelades matchen i Budapest och skulle sluta med 7-1 till Ungern.

Flygolyckan 1958

Under VM 1958 när för övrigt Sverige kom tvåa och vann silver efter att ha förlorat mot Brasilien, drabbades det engelska landslaget av en stor tragedi. 4 av spelarna omkom när fotbollsklubben Manchester Uniteds chartrade plan havererade vid Münchens flygplats. I sommarens VM åkte England ur omedelbart efter gruppspelet utan att ha gjort någon spektakulär insats. Men som sagt, då hade man alltså förlorat några mycket bra spelare och landslaget var i chock. Därför kan man kanske förstå situationen.

England-Argentina i åttondelsfinal 1998

1998 var början till Frankrikes fotbollssaga, men för England gick det en aning värre. I åttondelsfinalen blev David Beckham utvisad efter en ilsken spark när Argentinas Diego Simeone tacklade honom. England ledde med 2-1 i första halvlek men efter detta gick det utför för England och matchen som hade börjat så otroligt bra, vändes till Argentinas fördel som kammade hem vinsten på straffsparkar. Beckham blev Englands mest hatade man och upplevde ständiga mordhot men lyckades återvända till Manchester United och göra sina bästa säsonger någonsin. Helt sonika omvandlades han till en hjälte och blev dessutom en sexsymbol och mycket omtyckt, tack vare äktenskapet med Victoria Beckham.

Island-England i EM-2016

Inte bara England fick känna på hur det var att tampas med de isländska vikingarna och höra “Vulkan-vrålet” på slutet. Portugals Cristiano Ronaldo blev vansinnig efter den oavgjorda matchen när Island försvarade sig så bra att inget mål släpptes in. Och grejen var just att det var Island – ett litet land som tidigare aldrig medverkat i en internationell turnering. Men tack vare svenske Lars Lagerbäck som tidigare upplevt vissa framgångar med Sveriges landslag, lyckades Island med det otänkbara – att besegra England och ta sig till kvartsfinal. Dagen efter förlusten mot Island, skrevs det ganska cyniska rubriker i de engelska tidningarna, om man säger så.