I sportevenemang förekommer ofta en typ av supportervåld som kallas huliganism. Detta supportervåld har förekommit i alla tider men den form man kan se idag, uppkom redan på 70-talet med firmor som bildades och lag som motsatte sig varandra. Främst är huliganism förknippat med engelska fans, men på senare tid har även andra länder blivit omtalade under mästerskap. Även i Sverige finns några bråkiga supporterfirmor som sysslar med kriminell verksamhet och stör friden under matcherna, men inte under internationella matcher utan endast på hemmaplan mellan inhemska lag.

Den tidiga huliganismen

När England började spela fotboll under tidig medeltid, hade fotbollen inga strukturerade regler och lagen kunde vara hur stora som helst. Hela städer deltog ofta under matcherna och våldsamheter förekom både på spelplanerna och på läktarna. Det var en av orsakerna till att kungahusen förbjöd sporten under en lång tid.

Framför allt i Storbritannien förekom huliganism i tidigt skede som sedan har stannat kvar på 1880-talet när fotbollen återigen blev populär och fansen blev del av ett favoritlag. Det var då de första firmorna kom till och de har oftast även politiska anknytningar där högerextrema åsikter brottas med firmor som står mer åt vänster, etc.

Casualkulturen

I England bildades en kultur som har kommit att kallas för casualkulturen och är starkt förknippad med huliganism eller supportervåld. Det syns dels på personernas fanatiska intresse för märkeskläder, dels för deras lust till att bruka våld på arenorna. Casualuttrycket har sedan rotat sig i modebranschen och används mest när man beskriver vardagligt mode i chic stil. Men vad många alltså inte vet är att casual faktiskt kommer från fotbollsarenornas bråkstakar. Många av firmorna anpassade sig sedan efter detta mode även om man oftast ser huliganerna i svarta huvtröjor och banderoller.

Den moderna huliganismen

Den typ av huliganism eller supportervåld som man känner till idag uppkom på 70-och 80-talen då framförallt våld på läktarna störde matchen för alla. Det är främst ståplatserna som är drabbade och i och med att man har sålt alkohol vid ingångarna till matcherna, har bråken eskalerat ännu mer, vilket har gjort att strängare regler har införts. Vissa kända supporters har även portats från matcherna då dödsfall och skräck bland åskådarna blev en del av vardagen. Därför görs nu mycket av bråken upp på gatorna strax efter eller före matcherna eller någonstans långt utanför arenorna.

Det har t.o.m. gjorts filmer om de brittiska huliganfirmorna. En känd film heter “Greens Street Hooligans” med Elijah Wood i huvudrollen som ska symbolisera West Hams firma Intercity Firm.

Den mest kända firman i England är emellertid fotbollslaget Chelsea FC:s Headhunters som har blivit ökänd i hela Europa.

Fanatiker eller bråkstake?

Det har diskuterats mycket om vad huliganer egentligen står för. Många tycker att huliganerna är så fanatiska för det egna laget att de tar till våld för att försvara det. Andra menar att dessa supporters endast är ute efter att ställa till bråk, vilket är ganska rimligt då huliganer ofta bråkar vare sig laget vinner eller inte. Värst är det mellan särskilda lag vars fans inte tål varandra, exempelvis AIK och Djurgården eller Millwall och Arsenal.