Fotboll för damer har länge hamnat i skymundan och det var heller inte lika eftertraktat för kvinnor att springa efter bollen som det var för män. Men numera har spelet för damer blivit mer och mer populärt, även i England, trots att det inte anses som en fotbollsnation på damsidan ännu. Däremot är laget på frammarsch och 2011 bildades Womens Super League som är en motsvarighet till Premier League som spelas av herrarna. WSL har också lagts på ett sätt som gör att Premier League inte tar uppmärksamheten ifrån den kvinnliga ligans spel, vilket gör att damfotbollen kan skapa mer intresse. Och faktum är att matcherna drar in mer och mer publik.

Det har gått mycket snabbt från att ha varit en liten amatörliga med spelare som knappt tjänade några pengar alls, till att ha utvecklats till en proffsliga där man kan leva på sin sport och där landet faktiskt är rankat på åttonde plats i världen. Och i och med att andra länder snappar upp damfotbollen mer och mer, gäller det att satsa på ett bra lag med duktiga spelare som kan tävla om pokalerna. Från att ha varit en sport som var helt intetsägande och där spelarna ofta var tvungna att betala för att vara med och spela i turneringarna, har damfotbollen nu fått ett bra rykte ute i världen och hinner långsamt ikapp männen. I England har det även satsats stora pengar på damfotbollen de senaste 10 åren och förhoppningsvis fortsätter det i den takten.

Sverige vs England i damfotboll

Sverige har inte skördat så många framgångar i herrfotbollen på senare år, men det har däremot de svenska damerna gjort. I skrivandets stund inväntar man EM 2017, där Pia Sundhage tillsammans med de duktiga spelarna hoppas kamma hem en seger. Sverige slog ut England i damfotbollen i EM-finalen 1984.

Womens Super League och klubbar

I det brittiska Football Association ingår numera Womens Super League där ett antal storklubbar är med och slåss om titlarna. Många herrlag har också ett damlag med samma namn, precis som i Sverige där både inhemska och utländska spelare har värvats. Exempel på det är Arsenal, Manchester City, Liverpool, Everton m. fl. Liverpool hör till favoritklubbarna, vilket ger klubben något gemensamt i motsvarande Premier League. Faktum är att de klassiska lagen, som normalt förknippas med herrfotboll, även har fått upp ögonen för damfotbollen som spelar mycket intressanta matcher som uppmärksammar klubbnamnet ytterligare. Smart drag!

Engelska damlandslaget

Trots att damfotbollen inte har samma status som herrfotbollen i England än, har landslaget ändå hamnat tvåa i EM-84 och EM-09. Till skillnad från Englands herrlandslag, som upplevde den största skrällen mot Ungern i början av sin karriär, vann damerna mot samma land med 13-0, 2005. Lite snopet för herrarna, kanske. Deras största förlust har dock varit mot Norge, år 2000, där man förlorade med 0-8.

Tränare

England har alltid haft manliga tränare, förutom Hope Powell som även var med under förlusten mot Sverige i EM-finalen 1984. Då spelade hon mot Pia Sundhage som numera leder Sveriges damlandslag i fotboll. Nu är det engelska fotbollslandslaget under ledning av Mark Sampson.