Det har tvistats mycket om hur fotbollen egentligen föddes, men helt klart är det en gammal sport med ursprung lite här och var. Den mest berömda varianten heter cuju och är en variant till den moderna fotbollen vi har idag. Sporten kommer från Kina och började spelas redan på 400-talet f.Kr. när soldater behövde en fysisk aktivitet och lära sig att samarbeta. Men snart blev sporten även populär bland de högre stånden och spelet började få riktiga regler.

Fotboll i Europa

Redan under tidig medeltid har vissa typer av fotboll kommit att spelas. Både Frankrike, England och Italien hade fotbollsliknande spel där det gick ut på att få över bollen till motståndarlagets sida och sedan spela den över mållinjen. Vanliga målburar fanns ännu inte på den tiden. Dock rynkade adeln och kungahusen på näsan åt denna märkliga sport som man ansåg var alldeles för folklig och våldsam och det hjälpte inte att lagen faktiskt kunde vara hur stora som helst. Ibland kunde hela städer vara med och spela och man behöver inte vara Einstein för att förstå att slagsmålen och knytnävarna hopade sig. Därför kom spelet att förbjudas både i Frankrike och i England.

Fotbollens vändpunkt och början till den moderna fotbollen

På 1800-talet började brittiska internatskolor att spela fotboll då lärarna ansåg att eleverna behövde tuktas och få utlopp för sin energi. Men vid denna tidpunkt var fotbollen och rugbyn en enda sport. De kom senare att förgrena sig när FA ( Football Association) bildades. När fotbollen nu spelades i den brittiska överklassen, spred sig populariteten och sporten började få bättre rykte.

Då bildades också världens första fotbollsförbund – Football Association.

Football Association

1863 bildades fotbollens första riktiga förbund. Några år senare bildades Rugby Union som bröt sig ur och bildade reglerna för rugby. Samtidigt införde man de första reglerna för den moderna fotbollen och FA-cupen satte igång. 1872 spelade England mot Skottland och populariteten ökade ännu mer. Vid seklets slut hade fotbollen spridit sig vidare till andra europeiska länder och även till USA som visserligen kallade det soccer.

I slutet på 1880-talet bildades också engelska ligan och snart fick även det internationella fotbollsförbundet FIFA se dagens ljus.

FA är fortfarande dock inte medlem i FIFA, utan behandlas som ett eget förbund som faktiskt har arrangerat både ett VM och ett EM.

Annorlunda regler

I början när fotbollen fick sina första regler, spelades spelet ändå på ett annorlunda sätt än vad det görs idag. Man passade t.ex. inte till varandra förutom när man var tvungen men det förändrades när FA-cupen vanns just pga. passningar.

Mästerskapens intåg

Det tog ett tag innan FIFA organiserade de första världsmästerskapen och inte förrän 1930 fick världen nys om världens första VM där Uruguay var värdnation. De vann dessutom.

På 50-talet bildades Uefa-förbundet, dvs Europas förbund och ett par år senare kom Europacupen att spelas.

Fotboll idag

Nuförtiden räknas fotbollen som den mest populära sporten världen över och drar in miljarder och åter miljarder kronor varje år. England är ett av de länder där fotbollen är en nationalsport och Premier League räknas som en av de bästa ligorna i Europa. Proffsfotbollen är legaliserad överallt och i och med televisionens uppkomst på 50-talet, blev fotbollen ännu mer intressant att följa.