Englands Tre Lejon som fotbollslaget kallas i folkmun, har länge varit ett framgångsrikt lag och vunnit många segrar och kammat hem en VM-seger 1966. Storbritannien har 4 lag i sitt fotbollsförbund FA och England räknas således som det bästa av dem.

Vi ska naturligtvis nämna att det handlar om herrfotboll just nu.

Men Englands lag har den senaste tiden inte legat bland de allra bästa lagen längre, internationellt sett.

Ett VM-mästerskap – Under deras värdighet!

Från början ville inte ens England delta i världsmästerskapen. Det tog flera omgångar innan fotbollsnationens fader lättade på sin stolthet och gick med. Man ansåg helt enkelt att man var för bra för att sänka sig till att springa omkring och jaga guld bland en massa länder, när man visste att man själv i alla fall skulle vinna.

Om det verkligen var anledningen eller om det engelska landslaget egentligen var rädd att förlora sin status i fall de skulle förlora, kan diskuteras.

Med tiden har dock ett flertal länder hunnit ikapp Englands talang och konkurrerat ut Tre Lejon avsevärt. Brasilien som anses vara den bästa fotbollsnationen i världen, tillsammans med andra nationer som Tyskland och Portugal, har fått ett mycket gott rykte världen över inom fotboll.

Historia

Englands allra första match spelades mot Skottland 1870 och sedan har Skottland räknats som Englands ärkefiende nummer ett under en lång tid. Denna första match spelades dessutom oavgjord och mållös. Nästa match gick däremot England ur som vinnare och sedan följde några intressanta år med landskamper på hemmaplan eftersom det var främst britter som sysslade med fotboll och att ta sig ut i världen var ganska komplicerat vid den här tidpunkten. England fortsatte att briljera men efter andra världskriget upplevda man några år av förlust. Bland annat under matchen mot USA 1950 i Englands första VM-turnering, där man förlorade 0-1, vilket ansågs mycket pinsamt. Men även några år senare i matchen mot Ungern där England skulle förlora med 1-7, lät kritiken inte vänta på sig och de engelska fansen rasade mot sitt favoritlag. Vad var detta?

Det var inte första gången som landet hade besegrats av Ungern men denna match räknas som tidernas skräll.

Kanske hade man satt sig på alltför höga hästar och trodde man var så duktig att man inte ens behövde se om sin spelarteknik?

I början på 60-talet kröp England dock till korset och började ändra sina spelvanor och taktik då man insåg att andra länder hade hunnit ikapp många gånger om.

I VM-62 i Chile gick man till kvartsfinal och 1966 vann man på hemmaplan med ett nytt spelsystem – 4-4-2.

På 70-talet gick framgångarna lite upp och ned och även om man ibland lyckades ta sig till EM-slutspel och VM-slutspel och ta sig vidare från gruppspelen, hamnade man inte direkt på någon hög nivå.

80-talet skulle visa ungefär samma resultat med halvdana turneringar i de internationella mästerskapen. 1986 tog man sig till kvartsfinal men det var också allt. Det skulle dröja fram till 1990 innan man tog sig till semifinal och även i EM-96.

Nya stjärnor

I slutet på 90-talet fick det engelska landslaget känna på några riktiga höjdare som de flesta nog kommer ihåg.

David Beckham, Alan Shearer, Michael Owens och Paul Scholes. 2001 blev också svensken Sven-Göran Eriksson förbundskapten och gav England vissa framgångar.